Turismdebatt, turistvecka och cykla i skärgården

Denna uppdatering tipsar om debattartikel om cykelleder och utveckling av cykelturism, samt en hel vecka av cykel och cykla i skärgården. Håll till godo!

Debatt om cykelturism
Roland Gustbée, Per Kågeson, Eddie Forsman och Lars ”Laban” Bengtsson debatterar tillsammans i Svenska Dagbladet (24 mars 2014) och pekar på problem med markankomst som en starkt motverkande faktor för utvecklingen av Sverige som cykelturistnation.

Att Sverige har potential att bli en ledande cykelturismnation är vi många som tror på och jobbar för, likaså är det nog många som vet och tycker det finns diverse hinder på vägen. Ett stort steg i rätt riktning är såklart möjligheten att bygga ut cykelleder och infrastruktur till de områden som är intressanta. Och här finns ett stort hinder menas det: nämligen markåtkomst. Författarna menar bland annat att ”svårigheterna att få tillgång till mark för felande länkar bottnar i att cykelväg enligt väglagen inte betraktas som väg. Därmed är inte lagens bestämmelser om markinlösen tillämpliga”. Denna problematik påverkar direkt möjligheterna att bygga den bästa möjliga leden där omvägar och sämre kvalitet blir valet framför led-dragningar som gynnat både användare och runtomkring-tjänster. Värdet av cykelturismen i Sverige beräknas uppgå till cirka 150-200 miljoner kronor, men för en ökad marknad och att få en större del av de cirka 50-100 miljarder cykelturismen omsätter i Europa är markankomst såklart avgörande.

Att inte kunna optimera leder sätter stora värden på spel och i slutändan har det en stor och direkt påverkan på Sveriges möjligheter att bli en riktigt bra cykelturismnation. För att läsa hela debattartikeln klicka här.

En interpellation baserad på artikeln har lämnats in av Monica Green (S), läs den här: Interpellation om markåtkomst för cykelleder

En vecka av cykelturism
Mellan den 27 jul och 1 augusti 2014 arrangeras Cykelfrämjandets Cykelturistvecka i Motala. Det blir en vecka av cykling, bland annat längs Göta Kanal, Nordens största insjöbad Varamobaden samt ”kulturhistoriska sevärdheter och natursköna områden”. Vill du veta mer om programmet, cykelledssatsningar i området och kanske till och med är sugen på en veckas inspirerande cykling? Klicka här.

Cykla i Skärgården – från projekt till produkt!
Under mars i år avslutades cykelprojektet Skepp o´hoj som pågått i cirka tre års tid, och drevs som ett Terra et Mare-projekt i bred samverkan mellan Göteborg Stad, Kungälv, Stenungssund, Tjörn, Orust och Uddevalla kommun. Projektägare var Södra Bohuslän Turism, och den färdiga produkten som kom ur projektet heter nu Cykla i Skärgården.

Cykla i Skärgården innefattar kartor, cykelpaket, hemsida, reklamfilm, cykeluthyrningar med mera. Projektledarna Ann Haraldsson och Karin Gesouli menar att produkten har en enorm potential där de har märkt att det finns en stor efterfrågan på marknaden efter rekreativ cykling och bra cykelturismprodukter. Redan efter första året har de sett en markant ökning av personer som hoppat på sadeln i regionen.

Under 2014 kommer produkten bli ännu bättre genom ökad marknadsföring i form av en film och spridning i sociala medier samt förbättrade paket och ökad skyltning för ännu bättre tillgänglighet. Skyltning kommer att ske genom Trafikverket, och missade ni förra uppdateringen och länken till Trafikverkets ”Cykelleder för rekreation och turism” kan ni klicka här för att läsa mer.

Framgångsreceptet tycks vara en bred samverkan mellan aktörer från kommuner, företagare, turistbranschen där många har trott på projektet och jobbat hårt för att få till den produkt som finns idag och som kommer kunna utvecklas ytterligare i framtiden. Trots att många delar är på plats finns det fortsatt mycket att jobba med och förbättra. De största utmaningarna och behoven framöver är enligt projektledare infrastrukturella. Byggande av fler säkra cykelvägar och mer och bättre båtlinjer som binder samman destinationer i kustbandet är behövliga för att lyfta produkten till nästa nivå.

Sammantaget har projektet och produkten fått mycket positiv respons, så det är väl bara att bli inspirerade av dem och de inblandades arbete och önska Cykla i Skärgården lycka till på sin fortsatta resa! Läs mer här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>